O SERIJALU

Što su JUNACI PRIRODE?

JUNACI PRIRODE edukativni su zabavni serijal za djecu s temama održivog razvoja u produkciji Dječjeg kreativnog centra DOKKICA.

Gdje se može pratiti serijal JUNACI PRIRODE?

Na YouTube kanalu, Facebooku i ovoj web-stranici.

Tko su JUNACI PRIRODE?

Junaci prirode tri su jedinstvena prijatelja – papagaj Pero, medvjed Vlatko i Šumski, zaljubljenici u prirodu i društvene vrijednosti. 

Što JUNACI PRIRODE žele?

Žele djecu poučavati na zabavan način o vrijednostima života svih bića, prirode i društva.

Kako to JUNACI PRIRODE rade?

Raznim avanturama i pričama upakiranim u zabavne i poučne videosadržaje. 

Kako su nastali JUNACI PRIRODE?

Peru i Vlatka prvobitno je stvorila Ines Novak, predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA, 2014. godine u autorskom igrokazu za djecu s temom zaštite okoliša. Godine 2020. u ideji stvaranja dječje predstave Pero i Vlatko – junaci prirode Ines se pridružila Ana Škaro, učiteljica i dramska pedagoginja te su zajedno stvorile scenarij i tekst za predstavu.

Ideji su se pridružila tri studenta glume s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku – Nina Vidan, Nikola Radoš i Filip Sever, koji su se aktivno uključili i u režiranje, uz Nikolin doprinos u obliku prologa i epiloga predstave. Predstava Pero i Vlatko – junaci prirode premijerno je izvedena u srpnju 2020. u dvorištu Dječjeg kreativnog centra DOKKICA. Nakon te, nastala je nova predstava božićne tematike koju su napisali Ana Škaro i Nikola Radoš, a režirali sve troje glumaca.

Predstava Kako je Vlatko upoznao Božić snimljena je kamerom Marija Milolože (BMF) u prostoru Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i premijerno izvedena u online okruženju putem platforme Vimeo uoči Božića 2020. godine. Nakon dviju predstava cijela kreativna ekipa odlučila je nastaviti u smjeru stvaranja edukativno-zabavnih videosadržaja serijalom JUNACI PRIRODE

Tko sve sudjeluje u stvaranju serijala JUNACI PRIRODE?

Scenarije i režiju potpisuju Nina Vidan, Nikola Radoš i Filip Sever, koji igraju i Peru (Filip), Vlatka (Nina) i Šumskog (Nikola). Glazbu za serijal potpisuje Luka Gotovac, a vizuale Filip Rebrović. U serijalu se, uz glavne, pojavljuju povremeno i gostujući glumci, a lokacije snimanja obuhvaćaju Osijek, Zagreb i Valpovo. Dio serijala snima Mario Miloloža (BMF), dok se dio snima mobitelom u formi vloga. Montažu potpisuju Mario Miloloža i Nina Vidan.

Tko je podržao serijal JUNACI PRIRODE?

Serijal je dio projektnih aktivnosti istoimenog projekta odobrenog u okviru natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekte udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022., natječaja Ministarstva kulture i medija u programskom području Razvoj publike u kulturi za 2022. godinu i natječaja Grada Osijeka.

Financijska podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekt iznosi 120.000 kn, Ministarstva kulture i medija 20.000 kn te Grada Osijeka 5.000 kn. 

Podršku serijalu dali su i PEVEX donacijom robe i ustupanjem prostora osječkog PEVEX-a za potrebe snimanja serijala, zagrebački Botanički vrt i Turistička zajednica grada Valpova ustupanjem prostora za potrebe snimanja serijala. U Valpovu kadrovi su snimani u dvorcu Prandau-Normann.

Ova web-stranica financirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i njezin sadržaj ne odražava stajališta Ministarstva.