O serijalu

Što su JUNACI PRIRODE?

JUNACI PRIRODE je edukativno-zabavni serijal za djecu s temama održivog razvoja u produkciji Dječjeg kreativnog centra DOKKICA.

Gdje se može pratiti serijal JUNACI PRIRODE?

Na Youtube kanalu, Facebook-u i ovoj web stranici.

Tko su JUNACI PRIRODE?

Junaci prirode su tri jedinstvena prijatelja – papagaj Pero, medvjed Vlatko i Šumski, zaljubljenici u prirodu i društvene vrijednosti. 

Što JUNACI PRIRODE žele?

Žele djecu učiti na zabavan način o vrijednostima živih bića, prirode i društva.

Kako to JUNACI PRIRODE rade?

Kroz razne avanture i priče upakirane u zabavne i poučne video sadržaje. 

Kako su nastali JUNACI PRIRODE?

Peru i Vlatka prvobitno je stvorila Ines Novak, predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA 2014. godine u autorskom igrokazu za djecu na temu zaštite okoliša. Godine 2020. u ideji stvaranja dječje predstave “Pero i Vlatko – junaci prirode” Ines se pridružila Ana Škaro, učiteljica i dramska pedagoginja te su zajedno stvorile scenarij i tekst za predstavu.

Ideji su se pridružila tri studenta glume s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku – Nina Vidan, Nikola Radoš i Filip Sever koji su se aktivno uključili i u režiranje uz Nikolin doprinos prologa i epiloga predstave. Predstava “Pero i Vlatko – junaci prirode” premijerno je izvedena u srpnju 2020. u dvorištu Dječjeg kreativnog centra DOKKICA. Nakon ove, nastala je nova predstava božićne tematike koju su napisali Ana Škaro i Nikola Radoš, uz režiju svo troje glumaca.

Predstava “Kako je Vlatko upoznao Božić” snimljena je kamerom Marija Milolože (BMF) u prostoru Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i premijerno izvedena u online okruženju putem platforme Vimeo uoči Božića 2020. godine. Nakon ove dvije predstave cijela kreativna ekipa odlučila je nastaviti u smjeru stvaranja edukativno-zabavnih video sadržaja kroz serijal JUNACI PRIRODE. 

Tko sve sudjeluje u stvaranju serijala JUNACI PRIRODE?

Scenarije i režiju potpisuju Nina Vidan, Nikola Radoš i Filip Sever koji i igraju uloge Pere (Filip), Vlatka (Nina) i Šumskog (Nikola). Glazbu za serijal potpisuje Luka Gotovac, a vizuale Filip Rebrović. U serijalu se, uz glavne, pojavljuju povremeno i gostujući glumci, a lokacije snimanja obuhvaćaju Osijek, Zagreb i Valpovo. Dio serijala snima Mario Miloloža (BMF), dok se dio snima mobitelom u formi vloga. Montažu potpisuju Mario Miloloža i Nina Vidan.

Tko je podržao serijal JUNACI PRIRODE?

Serijal je dio projektnih aktivnosti istoimenog projekta odobrenog u okviru natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekte udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022., natječaja Ministarstva kulture i medija u programskom području  Razvoj publike u kulturi za 2022. godinu i natječaja Grada Osijeka.

Financijska podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekt iznosi 120.000 kn, Ministarstva kulture i medija 20.000 kn te Grada Osijeka 5.000 kn. 

Podršku serijalu dao je i PEVEX donacijom robe i ustupanjem prostora osječkog PEVEX-a za potrebe snimanja serijala, zagrebački Botanički vrt i Turistička zajednica grada Valpova ustupanjem prostora za potrebe snimanja serijala. U Valpovu su kadrovi snimani u dvorcu Prandau-Normann.

Ova web stranica financirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i njen sadržaj ne odražava stajališta Ministarstva.